Kawa to napój, który wzbudza wiele emocji. Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Nie można jednak pozostawać wobec niej obojętnym. Parzenie kawy to prawdziwy rytuał. Wybieranie najlepszych ziaren, mielenie ich, a następnie zalewnie odpowiednią porcją wody w konkretnej temperaturze to prawdziwa sztuka. Dowiedzmy się dzisiaj więcej na temat tego napoju. Oto 5 ciekawostek o kawie, które mogą Cię zaskoczyć.
1. Pierwszy ekspres do kawy powstał w 1906 roku!
Pierwszy ekspres do kawy został zaprojektowany w 1906 roku. Jego ojczyzną są Włochy, stąd też nie powinno być zaskoczeniem, że wiele rodzajów kaw ma właśnie włoskie nazwy. Pierwszy ekspres został opracowany przez Luigi Bezzera, który też go opatentował. W 1906 roku urządzenie zaprezentowano na Międzynarodowych Targach w Mediolanie i trzeba pamiętać, że nie przypominało ono zbytnio współczesnych urządzeń.
2. Czarne złoto
Kawa czasami jest nazywana czarnym złotem. Wartość handlu nią szacuje się aż na 100 miliardów dolarów. To drugi po ropie naftowej towar handlowy. Jej największym dostawcą jest Brazylia. Na kolejnych miejscach podium jest też Wietnam i Kolumbia. Jeśli chodzi o odbiorców, to najwięcej kawy trafia do Amerykanów, Francuzów i Niemców. Właśnie oni stoją za 65% całej światowej konsumpcji kawy.
3. Kawa z odchodów
Już od dawna wiadomo, że najdroższą na świecie kawą jest Kopi Luwak. To wyjątkowy gatunek, który uzyskuje się z odchodów łaskuna. Jest to gatunek zwierzęcia, który na pierwszy rzut oka przypomina kota. Zjada on niedojrzałe jeszcze ziarna kawy, a następnie wydala je lekko wytrawione kwasami trawiennymi. Ziarna wraz z odchodami zbiera się i dokładnie oczyszcza. Następnie można z nich przygotować ziarna dobre do zaparzenia aromatycznej i wyjątkowej kawy. Rocznie zbiera się jej od 300 do 400 kg, więc jest to propozycja dla smakoszy kawy, którzy nie boją się wydawać na nią pieniędzy. Kilogram tej kawy kosztuje około 1000 euro. To całkiem spora kwota, ale ci, którzy spróbowali Kopi Luwak mówią, że jest tego warta.
4. Różna ilość kofeiny w zależności od rodzaju kawy
Warto wiedzieć, że kawa kawie nierówna. Najbardziej intensywne jest espresso. W filiżance o pojemności 35 ml jest aż 50 – 57 mg kofeiny. W filiżance kawy rozpuszczalnej znajduje się jej około 70 – 95 mg, a w cappuccino około 50 mg. W przypadku czarnej kawy z ekspresu w filiżance o pojemności 200 ml jest około 70 mg kofeiny. Dla porównania w szklance czarnej herbaty o takiej samej pojemności jest jej 46 mg, więc nie można powiedzieć, że herbata nie zawiera tej samej substancji co kawa. Pewną ciekawostką może też być to, że więcej kofeiny ma w sobie kawa jasno palona. Dolanie do kawy mleka opóźnia też jej działanie i zmniejsza efekt.
5. Kawa rozpuszczalna została wynaleziona przez Georga Washingtona
Belg George Washington wynalazł kawę rozpuszczalną gdy przebywał w Gwatemali w 1906 roku. Miała ona ułatwić spożywanie kawy nawet w trudnych warunkach. Oczywiście od tamtego czasu kawa ta uległa wielu zmianom. Do najważniejszych można zaliczyć fakt dodawania sztucznych aromatów do tego typu kawy po to, by bardziej zbliżyć ją do oryginału.
Po więcej ciekawostek zapraszamy na jarmarket.pl