Orzechy to pyszna przekąska, jak i dodatek do potraw. Garść orzechów w ciągu dnia może sprawić, że będziesz syty i pełen energii. Orzechy mogą być również wykorzystywane w codziennej kuchni i stanowią podstawę zrównoważonej diety. Niektórzy ludzie traktują jedzenie orzechów jako przyjemność, ponieważ są one słodkie, słone i sycące, podczas gdy inni wybierają je ze względu na ich walory zdrowotne. Poznaj różne rodzaje orzechów i ich korzyści zdrowotne.
Właściwości odżywcze orzechów
Na całym świecie spożywa się wiele różnych rodzajów orzechów, a wszystkie z nich są pełne witamin i składników odżywczych. Orzechy takie jak migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia i orzechy brazylijskie są zdrowe dla naszego serca. Przeciwutleniacze zawarte w orzechach, takie jak witamina E, pomagają utrzymać w zdrowiu nasz układ odpornościowy. Orzechy zawierają dużo tłuszczu i kalorii, ale są one dla nas korzystne, ponieważ zawarte w nich tłuszcze to przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, które nie stanowią takiego samego zagrożenia dla zdrowia jak tłuszcze nasycone zawarte w przetworzonej żywności. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w orzechach obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi i dostarczają innych cennych składników odżywczych. Niezależnie od tego, ile kalorii zawierają orzechy, są one dobrym pożywieniem, ponieważ dostarczają dużo białka. Spożywanie małej garści orzechów każdego dnia może poprawić samopoczucie i korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Warto wtedy sięgnąć między innymi po orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie lub orzechy kalifornijskie.
Poza jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (MUFA), wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA), białkiem, błonnikiem rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym, orzechy zawierają witaminy E i K, kwas foliowy (witamina z grupy B, ważna w okresie ciąży), tiaminę, magnez, miedź, potas, selen (minerały biorące udział w budowie zdrowych komórek), karotenoidy (barwniki roślinne chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi choroby) oraz związki fitosterolowe, które odgrywają rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu.
Orzechy, a odchudzanie
Orzechy zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co zmniejsza głód, a tym samym chroni przed przybieraniem na wadze. Jedzenie orzechów zamiast tłustych potraw pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Przeciwutleniacze, właściwości przeciwnowotworowe i działanie przeciwzapalne mogą wspomagać całkowitą równowagę energetyczną i wspierać prawidłowy skład ciała. Jeśli chcesz zwiększyć swój potencjał spalania tłuszczu, spróbuj spożywać właśnie orzechy. Badania wykazały, że po posiłku wzbogaconym o orzechy nasz organizm jest mniej skłonny do przekształcania pokarmu w tkankę tłuszczową.
Na ile orzechów włoskich dziennie można sobie pozwolić? Chociaż nie należy jeść zbyt wielu orzechów, ponieważ są one bardzo kaloryczne i mogą mieć negatywny wpływ na sylwetkę, dobrze jest mieć ich trochę pod ręką. Na przykład, aby uniknąć pójścia do sklepu i kupienia batonika, gdy dopadnie nas głód, można trzymać w pracy małą torebkę orzechów, np. włoskich. Jedna garść orzechów to około 350 kalorii, które pozwolą Ci zaspokoić głód do czasu, gdy będziesz mógł wrócić do domu na wieczorny posiłek. Orzechy są sycące i już jedna garść może pomóc w zwalczaniu głodu w pracy. Orzechy są świetne w odchudzaniu, ponieważ dostarczają cennych składników, w przeciwieństwie do batoników, po które często sięgamy między posiłkami. Jakie rodzaje orzechów należy jeść podczas diety? Dobrym wyborem są popularne w Polsce orzechy włoskie, migdały (surowe lub prażone), nerkowce, orzeszki ziemne (niesolone), orzechy brazylijskie i orzechy kalifornijskie.
Dlaczego orzechy są zdrowe?
Zdrowe orzechy są korzystne zarówno dla umysłu, jak i ciała. Jednymi z najzdrowszych są nerkowce, orzechy laskowe i włoskie, ale tylko wtedy, gdy spożywa się je z umiarem. Jeśli masz niedowagę, orzechy mogą pomóc Ci przybrać na wadze, ale tylko wtedy, gdy towarzyszy im zrównoważona dieta. Orzechy są zalecane dla dzieci i sportowców ze względu na ich wysoką wartość kaloryczną. Orzechy mogą mieć pozytywny wpływ na perystaltykę jelit, ale należy pamiętać, by łączyć je ze zdrową dietą. Oprócz poprawy stanu skóry, włosów i cery, orzechy mogą korzystnie wpływać na cały organizm, jeśli są spożywane w połączeniu ze zrównoważoną dietą i regularnymi badaniami lekarskimi.
Artykuł powstał we współpracy z Vitline.pl