Zaopatrzenie restauracji

przez na

Jesteś początkującym restauratorem i właśnie przystępujesz do zakupu zaopatrzenia? Nie jesteś pewien, skąd pozyskać produkty spożywcze, tak by mieć pewność co do ich jakości? Gdzie i u kogo najlepiej kupować produkty regionalne? Poniżej znajdziesz garść praktycznych porad, gdzie i jak szukać odpowiednich składników.

Jakość wyrobów podstawą działania biznesu

Świeże i jakościowe produkty spożywcze są podstawą każdego biznesu gastronomicznego. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku takich produktów jak owoce i warzywa, zioła, jajka, ryby, mięso, pieczywo czy miód. Jeżeli nie produkujesz czegoś samodzielnie, niezbędne będzie skorzystanie z usług dostawcy. Wybór dostawców żywności należy zatem dokładnie przemyśleć – konsekwencje tej decyzji mogą bowiem odbić się negatywnie na twoim biznesie.

Dostawcy regionalni – szansa na wysoką jakość i atrakcyjne ceny

Wybieraj lokalnych dostawców, z którymi możesz liczyć na częstszy kontakt bezpośredni, dzięki czemu możesz osobiście wypytać ich o szczegóły uprawy czy hodowli. U lokalnych zaopatrzeniowców masz też większą szansę na niższe ceny. Mniejsze firmy i gospodarstwa, wyspecjalizowane w konkretnym typie produktu, oferują zwykle wyższą jakość swoich wyrobów niż wytwórnie, które produkują na skalę masową. Z ofertą lokalnych producentów możesz zapoznać się podczas regularnie odbywających się targów.

Zaopatrzenie restauracji – wyroby regionalne i z upraw ekologicznych

Targi żywności to także świetne źródło do pozyskania autentycznych produktów regionalnych, produkowanych tradycyjnymi metodami. Zdecydowanie warto w nie inwestować – będą wyróżniały twoją kuchnię pośród innych restauracji. Konsumenci w dzisiejszych czasach są wymagający i przywiązują dużą wagę do tego, skąd pochodzą składniki dań i jakiej są jakości. Istnieje duża szansa, że trafisz na prawdziwych miłośników swojej profesji, którzy w swoje produkty wkładają całe swoje serce. To na pewno odczują twoi goście na talerzu, a ty – w swojej kieszeni! Wizytę na lokalnym targu lub w siedzibie dostawcy najlepiej odbywaj wraz ze swoim szefem kuchni – w końcu to on jest ekspertem w swojej dziedzinie i jego opinia będzie miała duże znaczenie dla wyboru dostawcy. Może to być też jedyna droga pozyskania produktów z hodowli czy upraw ekologicznych.

Produkty regionalne z zagranicy – sieci dystrybutorów

Jeśli potrzebujesz zagranicznych produktów regionalnych, poszukaj kontaktu do polskiego dystrybutora. W dzisiejszych czasach hurtownie z zaopatrzeniem dla gastronomii mają profesjonalne strony internetowe, które umożliwiają kontakt i zamawianie dostawy przez 24h na dobę. Możesz także zobaczyć na nich opinie innych użytkowników, którzy korzystali z oferty danej hurtowni. Sprawdź też wypowiedzi innych restauratorów o danym dostawcy w Internecie, zasięgnij opinii u ludzi z branży.

Podczas kontaktów biznesowych z przedstawicielami dystrybutora lub regionalnymi dostawcami, możesz negocjować ceny i zawierać kontrakty na dłuższą współpracę. Sprawdzony zaopatrzeniowiec, który regularnie dostarcza najlepsze składniki do twojej restauracji, jest na wagę złota!

Artykuł opracowany we współpracy z jarmarket.pl

Może Ci się spodobać